Potteplanter og andre vækster i LED-Lys.


Plantesamlere har til alle tider af den ene eller anden grund haft behov for at holde planter indendøre. Det være sig overvintring af ikke frosthårdføre vækster eller vandplanter, herunder akvarieplanter.
Det er nemt nok med planter, der behøver en hvileperiode, men der er jo en del planter, som fortsætter væksten, selvom de står koldt eller køligt, hvis det i det hele taget er muligt at finde at køligt, frostfrit sted i et moderne hus. For den sags skyld også i gamle huse.

I forbindelse med overvintring har jeg tit fået anbefalet et koldt og lyst sted til i det mindste nogle plantearter. Problemet er bare, at jeg ikke har/havde et sådant sted. Da jeg samtidig dyrkede vandplanter i store akvarier, prøvede jeg som det første at overvintre pelargonier i samme lys som vandplanterne. Nu havde jeg lige pludselig pelargonier i blomst året rundt. Herligt med mange farver fra de forskellige planter, og vigtigst næsten, slut med ranglede planter uden blomster.

Men men, det var jo lidt dyrt med 400 W gartnerlamper, selvom det er ens hobby. Jeg trøstede mig med at varmen fra lamperne jo kom huset tilgode. Der var jo også de der lavenergi lamper / pærer til en almindelig fatning (E27). Disse lavenergipærer er egentlig bare et lille lysstofrør, og de sidder nu i næsten alle danske hjem, efter at den almindelige glødepære er blevet udfaset. Jeg kan ikke sige ét eneste godt ord om disse lavenergi pærer. De har en levetid på 10% af det, der står på deres datablad, og det gælder dem alle uanset fabrikat. De har desuden en opstartstid, der gør dem uegnede til, at man kan se noget de første minutter, og jo koldere omgivelsestemperatur, jo længere tid, inden de lyser optimalt.

Heldigvis kom LED-pærene, og de er nu faldet i pris og forhandles flere og flere steder. Jeg har været med fra staten og har nu prøvekørt forskellige typer de sidste par år med overraskende godt resultat..

Der findes gode, men også dyre plante-LED-pærer i forskellige størrelser fra 400 kr. og opefter. Farvetemperaturen kan styres efter planternes krav.
Det, som det egentlig handlede om for mig, var at finde en forholdsvis billig pære lige til at skrue i en fatning (E27), så alle kan/kunne være med.

Kravet til belysningen har været, at planterne groede forholdsvis harmonisk. Meget spiller ind, temperaturen og de enkelte planters lys-behov, som har været fra fuld sollys til lyset svarende til en meget overskygget efterårsdag. Af samme grund kan jeg ikke sige, hvor meget lys der skal til, men kun give retningslinjer.

Som udgangspunkt til en LED-pære (E27) kan jeg anbefale en 8 til 10 eller 12 W LED pære. Det er bedre med 2 pærer på 10 W end én pære på 20 W., af hensyn til både prisen og lysfordelingen. En LED-pære på omkring 1000 lumen og en farvetemperatur i området 2700 - 3000 Kelvin er at foretrække. 2 - 4 pærer pr m2 af denne slags vil være egnet til rigtig mange af de nemmeste planter. Eksempelvis vil blomstringen fortsætte på planter som Pelargonier, Passiflora, Fuchsia, Campanula, Abutilon, Begonia, Dipladenia, Impatiens, Cyclamen, Kalanchoe, Nymphaea, m.m., for at nævne nogle få.

Jeg vil ikke her komme ind på spørgsmålene omkring watt / lumen / lux og farvetemperatur m.m., men henvise til de pågældende produkters datablade.

P.S. En smartphone kan evt. bruges til at få erfaring med lyset styrke.

http://www.watergardenersinternational.org/
Water Gardeners InternationalTil sidens top.

Siden er sidst opdateret: 2014 03 27.

Palle Holm Hansen.    8543 Hornslet.    Mobil: 22351340    Mail: vandhuldk@gmail.com